2012. jan. 20.

Kevert / zsíros bőr 101 - Pattanások belső okai | a száraz tények

Az utóbbi egy hétben hirtelen megugrott a pattanások ellen hadjáratot indító posztok száma.
Emiatt úgy érzem, pont most van itt az ideje annak, hogy tisztázzuk: a súlyos akné külsőleg ugyan javítható kondíció, de végleges és tartós javulás sosem érhető el.

Mielőtt nekiállnátok az olvasásnak, előrebocsátom, ebben a posztban most nem lesz semmiféle vidám képecske meg tralalla mesécske a tinikoromról.
Igyekszem röviden, tömören összefoglalni azt az órákig boncolgatható témát, ami a pattanások kialakulásnak hátterében valójában áll.

Ahhoz, hogy teljesen megszüntessük a pattanásosságot, sokkal többre van szükség holmi kenceficiknél. Sajnos ne is álmodjatok arról, hogy majd jön valami überszuper újdonság (megint), ami 1-2 hónap alatt hipp-hopp elbánik a súlyos aknéval.
Ilyen csak a mesékben történik és aki még mindig hisz ezekben a mesékben, annak csak annyit tudok mondani: megérdemled. Minden újabb kozmetikum újabb feleslegesen futott kör, pénz és időpocsékolás. Ez a szomorú és rideg valóság, ha elfogadjátok, ha nem.

Miután ilyen keményen leszóltam a külsőleg alkalmazható "gyógymódokat", úgy korrekt, ha tényekkel megindoklom az állításomat.

Eredetileg a pattanások belső okainak nem akartam külön posztot szentelni, de amint írtam, egyre-másra fogalmazódnak meg a pattanáskezelő posztok, amik üdvözölendőek, de egyúttal félrevezetőek is, újabb és újabb hiú ábrándokat keltve a reménykedőkben.

Ha már múltkor a bioszórát emlegettem, akkor jöjjön most egy kis fejtágító a hormonegyensúlyról.

Azzal, feltételezem mindenki tisztában van, hogy mind a női, mind a férfi testben 3 nemi hormon munkálkodik: ezek a progeszteron, ösztrogén, tesztoszteron.
A női testben az ösztrogén és a progeszteron van túlsúlyban, azonban a tesztoszteron is elengedhetetlen a harmonikus működéshez.
A férfi testben értelemszerűen a tesztoszteron a főszereplő, de ugyanúgy jelen van az ösztrogén és a progeszteron is.

A lényeg: ez a 3 hormon egyensúlyban legyen!
Ez vonatkozik mind a női, mind a férfi szervezetre.
Ha az egyensúly valamiért felborul, na ott kezdődnek a problémák.

Mi okozhatja az egyensúly megbomlását és egyáltalán mit takar ez az egyensúlyfelborulás?

Általánosságban az mondható el, hogy az egyik nemi hormon, az ösztrogén túlsúlyba kerül a progeszteronhoz képest (női szervezetről beszélünk). Az ösztrogén túlsúly nem azt jelenti, hogy ha elmegyünk vérvételre, akkor csillagos értéket produkálunk és az ösztrogénszintük nekilódult a végtelenbe és tovább!
Azt jelenti csupán, hogy az ösztrogénhez képest kevés progeszteron hormon van jelen a testben.

A magas ösztrogén, illetve precízebben fogalmazva az ösztrogén-dominancia számos egyéb tünet mellett okozója a hajzsírosodásnak és a pattanásos, zsíros bőrnek; ami minket elsősorban a leginkább zavar.
Az ösztrogén túlsúlyba kerülését számos dolog válthatja ki. A leggyakoribb kiváltó ok a helytelen táplálkozás.
A helytelen táplálkozás alatt a finomított liszt és a cukor fogyasztása értendő.
És akkor most következzen egy igen benfentes megközelítés, amit még az orvosok sem fognak Veled megosztani és kicsit nehezzebben emészhető lesz a magyarázat:
Mind a fehérliszt, mind pedig a finomított cukor hatására hirtelen megemelkedik a vércukor. A szervezet válaszreakcióként azonnal nagy mennyiségű inzulint pumpál a vérbe, hogy ezzel ismét normáls tartományba nyomja le a megemelkedett vércukrot.
Minél többször van ez a vércukor ingadozás, annál több inzulint használunk el, egyre inkább gyengül a szervezet inzulinérzékenysége.
Ez önmagában nem "akkora" probléma (de igen, az). A probléma valódi gyökere, hogy az állandó vércukor hullámvasút egyfajta stresszt jelent a szervezet számára.

Az ösztrogén nem csak a petefészekben termelődik, hanem a mellékvesékben is. A mellékvesékben termelődik továbbá a nagy mumusként emlegetett kortizol hormon is.
Tehát stresszhatás esetén a szervezet megnyomja a vészkapcsolót, bedurrantja a mellékvesét, hogy extra kortizolt termeljen a bekövetkezett stresszhelyzet "túlélésére", kezelésére.
Azonban, mikor a mellékvese rákapcsol, ezt nem úgy kell elképzelni, hogy felüti a nagykönyvet és akkor kinézi, hogy neki most csak és kizárólag kortizolból kell többet termelnie.
Nem szelektál. Stresszhelyzetben minden hormonból több termelődik, többek között ösztrogénból is!
Hogy közelebb hozzam hozzátok egy példán keresztül; a gyakorlati életben a stressz megnyilvánulása és következménye: vegyük a vizsgaidőszakot. Ugye mindenki tapasztalta, hogy vizsgaidőszakban  stressz hatására több pattanás tolta elő a képét?!
Nos, mostmár tudjátok, hogy ez a stressz több ösztrogén termelődéséhez vezetett és valójában a több ösztrogén hatására jött ki több pattanás.
A menstruáció előtti nehéz napokon előmászó rondaságokra is ez vonatkozik: a menstruáció előtti napokban vízvisszatartás tapasztalható, megnő az étvágy, még inkább kívánjátok az édességet, ingerlékenyebbek vagytok: ez mind-mind a menstruációt megelőző stressz, és ezáltal a progeszteronhoz képest túlsúlyba kerülő ösztrogén számlájára írható.

Visszatérve a helytelen táplálkozáshoz. Ezt a fajta vércukoringadozást talán túlzásnak tűnik stresszként titulálni. Azonban sok kicsi sokra megy és hosszú távon olyan mint a dohányzás.
Ha minden nap csak egy szálat szívsz el már az is károsabb, mintha semennyit se szívnál.
És az egyéni faktorokat sem szabad figyelmen kívül hagyni.
Valakinek sajnos meg kell barátkozni azzal a tudattal, hogy a bélése valamiért érzékenyebb, kevésbé tolerálja a környezeti hatások által kiváltott stresszt (pl. állandó jellegű vércukor ingadozás).
Konklúzióként megállapítható tehát, hogy legelső lépésként érdemes az étrendünket megreformálni és elhagyni mindenféle cukros-lisztes ételt.
Ha 3 hónap cukor-, és lisztmentes diéta után nem következik be jelentős javulás, akkor van ennél tovább is, de az már tényleg nagyon távolra vezet, nem érzem idevalónak.
Fontos azt is megjegyeznem itt a végén, hogy ez a hormonális megközelítés elsősorban a makacs, külső kezelésre alig-alig javulgató aknéra vonatkozik.

Tisztábban vagyok vele, hogy első olvasatra valószínűleg nehezen befogadható az irományom.
Ha konkrét kérdésetek merülne fel, szívesen válaszolok.

Az ösztrogén dominanciáról itt olvashattok bővebben.

13 megjegyzés:

Nikolett írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

Na, ez egy korrekt cikk volt és bevallom eddig nem is sejtettem! Hihetetlen egyébként, hogy a test egyszerűen MINDIG jelez ha baj van, néha ezeket észre se vesszük, pedig "közelebb van" úgymond a megoldás mint gondolnánk! Durva.

Anika írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

Végre valaki azonos véleményen van velem :)
Rengeteg kérdés érkezik hozzám pattanásos, zsíros bőrrel kapcsolatban, és érzem, sokaknak nem tetszik a válaszom, hogy ha extrém a helyzet, keressenek fel egy szakembert, aki elirányítja őket a megfelelő kivizsgálásokra.
Nagyon zsíros vagy nagyon pattanásos bőrnek általában belső oka van, amit, ha nem szüntetünk meg, továbbra is fennáll a probléma.
Helyes táplálkozással, kozmetikumokkal valamennyit tudunk javítani, de teljesen nem fog megszűnni...

Nóra írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

továbbítva egy ebben érdekelt ismerősnek! köszi a nevében is :)

Velvet FizZ Blog írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

Én ezt eddig is tudtam, de jó volt elolvasni így összefoglalva :]

Coco - Chanel írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

Nagyon jó volt ez a rész is. Nemsokára /ha visszatértem a posztolás szünetemről/ én is szeretnék majd írni saját tapasztalatok alapján valami hasonlót :)
Most indult a nyereményjáték a blogunkon, ha érdekel nézz be! *Chanel

Kole írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

Dejó! Úgy elmagyaráztad, hogy még én is megértettem. Pedig én és a biosz hadilábon álltunk. (Mellesleg nem is tanultuk normálisan)

dyna írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

Betti olyan jó dolgokat osztasz meg velünk, igazán köszi!
Én annyira szeretném, h lassan mindenki megértse, a testünk egy amolyan referencia hófehér-áttetsző ruha, amin nagyon jól szemrevételezhető, ha valami belső koszosságunk van, mert azonnal átüt rajta. Jó lenne ezt ennél expresszívebben megfogalmazni, de remélem legalább az erre járók értik vagy ha nem is tudnak vele teljesen azonosulni, de legalább kérdések merülnek fel bennük... ;)

smink és más írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

A cikk korrekt, csak a probléma az, hogy a "pattanás" szó alá sok-sok bőrproblémát besorolnak az emberek. Akné, comedo, mitesszer, papula, pustula áááá és ki tudja még hány forma mind mind "pattanás" :-)...és azért mind más problémára utalhat.

Mindenképp egy hormonális kivizsgálás az első lépés, de sajnos ezt sok bőrgyógyász elfelejti és csak írják írják a kencéket és a súlyos szereket.

Személy szerint kiváló labor eredményekkel büszkélkedtem, ételallergia vizsgálatom is hibátlan volt, mégis tele voltam zárt comedókkal (szaruréteg által fedett mitesszer). A húsmentes étkezés részben segített a problémámon, de azt sem tagadhatom, hogy krémek és kezelések is javítottak az állapotomon, mert a bőröm száraz, szarusodásra hajlamos, a faggyút meg termeli ha kell ha nem, ami a felszínre nem tud törni.
Ez orvosok szerint alkati kérdés ( vagy ha valaki nem így gondolja szóljon és segítsen).
A blogomat szintén nagyrészt ennek a témának szenteltem, örömmel venném ha tapasztalataitokat velem is megosztanátok. Köszönöm

paphu írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

@smink és más Ne haragudjazért, amit írni fogok és remélem nem veszed rossz néven.
Nem tudom milyen orvosnál jártál (endokrinológus) de elmondhatom, h az orvosok 90%-a szart se ért ezekhez.
Nekem is pontosan ugyanilyen a bőröm (volt).
Szóval amire ki akarok lyukadni csak persze ezt nem írhatom le kerek perec a bejegyzésben: attól még ha az orvos azt mondja h nincsen semmi baj, te mégis tüneteket tapasztalsz, akkor
a) beletörődsz
b) másik orvoshoz mész
c) megpróbálsz saját magadon segíteni és itt nem elsősorban kencékre gondolok.

smink és más írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

Köszönöm a megjegyzésed és hogy észre vetted :-D JúúúúúJJ de kemény:-), igen igazad van, mentségemre szolgáljon, hogy alvás időben publikáltam félkábultan :-)..természetesen pórus..lehet a nat geo ment a háttérbe? :-)
És még hova írhattam ilyet ??? :-D

Köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal és nem is tudom-mit kéne rossz néven vennem? :-)

Sajnos nekem is az az érzésem, hogy csak a sötétbe tapogatóznak (sok ilyen esetben) az orvosok.

Endokrinológus kapcsán: 2 db szakmai berkekben is elismert orvoshoz jártam, akik egymástól függetlenül fél éven át heti 1 vérvétellel nyomon kísérték a hormonális mocorgásom -más ügyből kifolyólag- így egymástól függetlenül nyilatkoztak arról, hogy bőrpanaszaim hormonálisan nem indokoltak.

Bőrgyógyász: kb 25 volt az elmúlt 10 évben, de szinte mind csak kenegetni meg hámlasztani akart, a maradék meg adta a lórúgás szereket. Tüneti kezelés..

Allergia: két külön intézetben vizsgáltattam ki magam

Életmódot váltottam, nem szorongok, sportoló férjem mellett a mozgás és a jó minőségű rendszeres táplálkozás elengedhetetlen.

Több orvosnál ember nem volt még a földön :-)
...egyszerűen nem tudják, hogy miért jönnek ezek a comedok..vagyis hát tudjuk, hogy rettenetesen száraz a bőröm ezért a szervezetem " zsírozna " és termeli, de a pirinyó pórusokon (!) nem bír áthatolni az anyag, a tetején pedig ott az áttörhetetlen szaru, tehát lesz egy szép kis comedo.. és itt tartunk 10 év után is :-D


Tüneteimet jelenleg úgy ahogy kordába tartom, de csakis külső segítséggel ( krémek, hámlasztás). Beletörődés kizárva :-)

Amennyiben megtaláltad a szent grált, örömmel venném, ha nem titkolnád tovább :-)
Ha nem itt akkor mailen, vagy bárhogy bármilyen formában :-)

köszönöm

smink és más írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

IPL dilemma rendel:

http://sminkesmas.blogspot.com/2012/02/ipl-avagy-villanofeny-tapasztalatok.html

:-)

paphu írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

@smink és más
amit hirtelen tudok javasolni és érdemes megnézetni:vas, mellékvese, t3 rezisztencia
Én ezekkel foglalkozom.
Ha gondolod priviben összedughatjuk a fejünket ;)

smink és más írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

wooow, köszi, mindenképpen írok akkor.
T3-ban otthon vagyok, ill elő fogom keresni a korábbi leleteimet is.
Nagyon rendi vagy, mailbe jelentkezem:-)

Megjegyzés küldése

Rólunk

Népszerű bejegyzések

Keresés