2012. jan. 11.

Hajhullás 101 / 01

Egy szép, rendezett hajkorona legalább annyira hozzájárul a magabiztos fellépéshez, mint az ápolt bőr.

Sosem voltam egy hajas baba és mindig is küzdöttem valamilyen mértékű hajhullással.
Az utóbbi időben azonban borzasztóan felgyorsult a folyamat és mire kiderítettem az okot, addigra a fele mennyiségét elvesztettem az amúgy sem dús hajtömegemnek.

Olyan szempontból rendhagyó lesz a bejegyzés, hogy elsősorban nem csodatevő lötyiket fogok felvonultatni, amik csak helyileg kezelik a hajhullást, de valójában nem az okot szüntetik meg.
A hajhullásnak az esetek nagy részében valamilyen "belső" oka van: elsősorban vitamin-, ill. ásványi anyag hiány, amit a szegényes táplálkozás okoz.

Ez a sorozat jóval rövidebb lesz, mint a bőrápollással foglalkozó poszt-sorozatom.
Az első rész a vitaminok és ásvány anyagok szerepéről szól.


VITAMINOK
B vitaminok
Nem szeretném copypastes megoldással aláásni a renomémat, így az innen-onnan összeollózott tudományos cikkek bemásolását is mellőzöm arról, hogy miért fontosak a (b) vitaminok.
Ha komolyabban érdekel, úgyis rákerestek, de ez most nem bioszóra :)
A vitaminok olyan esszenciális vegyületek, amelyek a test egészséges működéséhez szükségesek.
Ha hiány van, akkor a szervezet jelez valamilyen formában. A hajhullás is egy vészcsengő, amit a szervezet akkor nyomkod eszeveszetten, ha nem oké valami.

Többféle B vitamin létezik, különféle funkciókkal.
Jó B vitamin források a hús, (nem a feldolgozott virsli és az ipari hulladékból előállított társai), tej, tejtermékek, zöldségek többsége, hüvelyesek, tojás.

Ha helyesen táplálkozunk és ennek ellenére mégis hullana a hajunk, egy kis plusz táplálékkiegészítő nem árthat.
A dm-ben lehet kapni saját márkás Haar Vital kapszulát, ami tulajdonképpen egy lightos B vitamin komplex. Enyhébb esetekben akár ez is hatásos lehet.


ÁSVÁNYI ANYAGOK
Cink
A cink egy nagyon fontos ásványi anyag.  Elsősorba a hormon-, és inzulintermelésben van szerepe és részt vesz az összes makronutriunes (szénhidrát, fehérje, zsír) anyagcseréjének normális működésében.
Cink hiányra utal pl. a körmön megjelenő fehér pöttyök, csíkok.

A cinknek mindezeken túl még van egy igen érdekes funkciója, amiről a következő részben olvashattok.EGYÉB, TERMÉSZETES HATÓANYAGOK
Kovaföld, aranyköles,  búzacsíra
Ha az a fajta ész nélkül vásárolós, tájékozódás nélkül akármit a kosárba dobós nőszemélyek vagytok, akkor biztos, hogy az sem tűnt fel még, hogy mind az agyonreklámozott Hairclinic, mind pedig a Revalid kb. ugyanazokat a hatóanyagokat tartalmazza: a kölest és a bízócsírát.
Ez a két hatóanyag azért olyan "ütős", mert gazdag az eddig is emlegetett vitaminokban és ásványi anyagokban.
Azonban vigyázat!
Ezek a kapszulák nem tudom, hogy direkt vagy szánt szándékkal (persze, hogy direkt) de kevesebb hatóanyagot tartalmaznak, mint amennyi a hajhullásos állapot megszüntetéséhez elegendő lenne. Tehát drága pénzért vegyél minél többet, holott egy jó bika  B vitamin komplextől is ugyanazt kapod, de ár szempontjából sokkal jobban jössz ki.

Kovaföld kapszulával is találkozhattatok már a drogériákban. Ennek titka is csupán az, hogy bőséges ásványi anyagokban.

Egyébként ha már valami multifunkci táplálékkiegészítőt vesztek magatokhoz, akkor a kovaföldet részesítsétek előnyben, a jó-neves lenyúlásokat meg hagyjátok meg a butáknak.

Egy jól kiegyensúlyozott B komplex meg szinte kötelező!
Sokféle B komplexet próbáltam már, ezt találtam a legjobbnakADAPTOGÉNEK
Ginzeng, méhpempő
Ezek a hatóanyagok úgynevezett adaptogének, amelyek harmonizálják a belső elválasztású mirigyek működését. Ezek a pajzsmirgy, mellékvese, petefészek, hasnyálmirigy, hogy csak párat említsek.

Ez azonban így nem teljesen fedi a valóságot. Az adaptogén olyan szer, amely hatásában megegyezik a test egyes vegyületeinek hatásával
Példán keresztül: valamelyik endokrin (=belső elválasztású mirigy) szerved belustult, valami nem tetszik neki, beteg, elfáradt stb. és kevesebb hormont termel.
Az adaptogén úgy működik, hogy helyettesíti a kieső vegyület mennyiséget, kiegyenlítve a deficitet.
Ezt a kifejezetten hajnövesztésre való ginzenoidot tartalmazó kapszulát nagyon jónak tartom. Nagyon gyorsan nőtt tőle a hajam (sajnos más szőröm is) és kevésbé hullott.
Ár-érték-hatóanyag mennyiség arányban a legjobb.

Tisztán látható, hogy ezek a szerek, már megpiszkálják a berendezést egy picit, így 3 hónapos kúra után kötelező egy hónap szünet és fél évnél tovább ne is nagyon szedjük.
Ha ennyi idő alatt nem hoz tartós eredményt, akkor mélyebbre kell ásni a rendszerben.

Összefoglalva: Egy jó B vitamin komplex kiegészítve más ásványi anyagokkal (cink, kalcium, magnézium) sokat javíthat a hajhulláson.
Ha azonban nem csupán tápanyaghiány volt a probléma, akkor a vitamin és ásványi anyag kúra alatt ugyan csökken a hajhullás, de a kúra végét követő 1-2 hétben ismét fokozottabb hajvesztés tapasztalható.
Ekkor már fontolóra vehetitek, hogy más módszerekkel vegyétek elejét a hajhullásnak.

A következő rész olyan témákról fog szólni, amikről a hétköznapokban (nem)biztos, hogy hallhattatok a hajhullással összefüggésben: pajzsmirigy, mellékvese, vas, DHT blokkolók, fitoösztrogének, gluténmentes táplálkozás.
Többet nem is említek, csak hogy fokozzam a kedélyeket.

13 megjegyzés:

dyna írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

ez a prioritásnövelés elég határozott volt, köszi! :)
a hagymácska/cicácskát pedig külön, úgy kedvelem őket én is.
nah, akkor ennyit a revalidomról, még asszem van egy levél belőle, de kijegyzetelem, h mire lehet szükségem és úgy megyek el a herbaházba feltankolni magam.
nagyon hasznos iromány volt, eddig más blogokon ennyire nem másztak bele, egyéb helyeken meg lusta voltam még utánaolvasni. :)

paphu írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

nem volt kedvem/nem tudtam éjszaka aludni :( Így gondoltam akkor már töltsem vmi hasznossal az időt.

Nikolett írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

Szuper cikk lett, összeszedett és segítőkész :) és újra meggyőzött arról, hogy tényleg előbb menjek a természet felé, mint a boltok polcai közé. Terjesztettem az igét, ha nem baj! :DD

Nitulino írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

Pont a napokban kezdtem utánajárni én is ezeknek a hajnövesztő dolgoknak és nagyon lelombozó véleményeket olvastam a Revalid és hasonló kapszulákról. Nem is merek ilyen csodaszereket venni, mert attól tartok, hogy ha abbahagyom, az a maradék pár hajszál is kihullik, ami a hatására kinőtt. Lehet hülye kérdés, de egy ilyen vitaminkúra befejezése után megmaradnak a babahajak, vagy a vitaminok adagolásának hiánya miatt az a kevéske is kihullik? Mert én igazából ezeknél ettől tartok. Mindenesetre köszi a bejegyzést, nagyon hasznos volt:)) Én is tervezek egy hasonlót, csak más megközelítésben :)

paphu írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

@Nikolett nanáhogy nem baj, egy kis promósön minidg jól jön. Köszi szépen! :*

@Nitulino Ha csak vitaminhiány miatt hullott a hajad, akkor a kúra végeztével nem szabadna megint rákezdenie.
A kúrának pont az a lényege, h feltöltöd a vitaminraktáraidat, amik addig le voltak merülve. Amikor abbahagyod a vitaminszedést, a már feltöltött készletek nem tűnnek el csak úgy huss a semmibe :)

dyna írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

Én a Revalidtól konkrétan semmit sem tapasztaltam, bár azis tény, h napi 3*1-szer szedtem max., sőt igazából napi kétszer mondjuk, mert mindig elfelejtettem. A tájékoztatóban az szerepelt, h napi 3*2-t szedjünk, ill. ha fejfájást tapasztal az ember, elég a napi 3*1 tabletta. Épp olyan akcióban volt a Rossmannban, h adtak mellé egy ampullás hajszeszt is vagy mit, amit szintén napi 1x kellene a hajtőre locsolni, persze hajmosás után. Persze, ezért majd naponta fogom bevizezni, aztán szárítgatni, h utána ugyanott legyek. Egyébként ez a 20 vagy 25 ampulla valami 5500 forint, de a drogériás pénztáros csaj elmondta, h nem nagyon fogy, ezért volt ez az akció. A heti 1 hajmosásnál azért bevetem ezt a szeszt is (koffeint meg ki tudja még mit tartalmaz, majd utána is nézek, mi mindent, jut eszembe :)), de nem azért, mert csodaszernek hiszem.
Körmös Anika adott még jó tippet, h ne használjunk semmi szilikonos cuccot (jó, h pár napja vettem mega fodrászkellékesben 2000ért az új szilikonos hajvégápoló sprayt:)), meg ő a disznósőrte kefét is nagyon preferálja.

Úgy szeretem, h vagytok ti lelkes bjuti blogger lányok és osztjátok az észt (nah meg páran a szép sminkeket is, ne hagyjátok abba, mert mi lesz vélem?! :))

paphu írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

én már vagy 5 éve vaddisznó sörte kefét használok és a hajhullásra semmilyen hatással sincs.
Egyedül arról számolhatok be, h egyáltalán nem töredezett a hajam vége, de attól még ugyanúgy hullik.

paphu írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

max annyiban lehet jótékony hatása, h finoman masszírozza a fejbőrt és így serkenti a vérkeringést.

Nitulino írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

Köszönöm a választ :)) Bár lehet, hogy vitaminokkal nem fogok sokra menni, mert valószínűleg ez valami örökletes dolog lehet, anyukámnak sincs dús hajkoronája. Nem azt mondom, hogy nagyon irtózatosan hullik, csak kevés van belőle :/

Nóra írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

ezt a bejegyzést nekem miért nem mutatta tegnap a buta blogger? :( de végre látom! :D

miju írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

Nagyon örülök ennek a 2 poszt-sorozatnak, várom a többi részt! :)
Mindig úgy járok, hogy fél órát ácsorgok a kenceficék előtt, aztán végül semmit nem veszek, annyi féle van, képtelen vagyok dönteni melyik lenne jó, meg egyáltalán hatásosak-e. :S
Jól értem, hogy az adaptogének valamilyen hiányra hoznak megoldást, tehát túlműködésre nem jó? Vagy fordított irányban is hat?

paphu írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

@Nóra
biztos nagyon tanultál és a blogger nem akarta elvonni a figyelmed <3

@mijuIgen, az adaptogének hiányt pótolnak, vhogy úgy, h serkentik az adott szervet.
Sajnos pótolni sokkal könnyebb, mint elvenni vmiből :(((

Nóra írta... Best Blogger Tips[ válasz a hozzászólásra ]Best Blogger Templates

@paphu

de édes válasz :D egy kis pihi nekem is jár :D :)

Megjegyzés küldése

Rólunk

Népszerű bejegyzések

Keresés